Amakas Boutique Travel Agency

Бразилия

Едно от най-завладяващите места в света, Бразилия е страна на кристално бели плажове, зелени тропически гори и диви, изпълнени с ритъм метрополиси. Тя е най-голямата държава в Южна Америка и петата по големина в света. Бразилците често казват, че живеят на континент, а не в държава.

Въпреки огромните пространства на вътрешността, приблизително две трети от населението на Бразилия живее на или близо до брега и доста повече от половината живее в градове – дори в Амазонка.

Другите южноамериканци смятат бразилците за отделна раса и езикът има много общо с това – бразилците разбират испански, но испаноговорящите не успяват да разберат португалски. Бразилците също изглеждат различно. В крайния юг германската и източноевропейската имиграция е оставила отличителни следи; Сао Пауло има най-голямата японска общност в света извън Япония; робството се крие зад голямо афро-бразилско население, концентрирано в Рио, Салвадор и Сао Луис; докато индийското влияние все още е много видимо в Амазонка.

Бразилия е страна на дълбоки икономически противоречия. Бързата следвоенна индустриализация я превърна в една от десетте най-големи икономики в света до 1990 г. и е подвеждащо да се мисли за Бразилия като за развиваща се страна; тя бързо се превръща във водещ световен износител на селскостопански продукти и има няколко собствени мултинационални компании, които се конкурират успешно на световните пазари.

Градовете са осеяни с фавели, бедняшки квартали, които се тълпят около небостъргачите, и също има големи регионални различия: бразилците говорят за „Швейцария“ на юг, центрирана по оста Рио–Сао Пауло, и „Индия“ над нея , и въпреки че това е опростяване, нивото на икономическо развитие наистина пада колкото по на север или изток отивате.

Уместно е да се каже, че никъде по света хората не се забавляват повече от тук – най-вече по време на исвестния Карнавал в Рио де Жанейро, но това се отразява и в оживения целогодишен нощен живот, който ще намерите във всеки град. Това чувство за забавление се проявява и в силно развитата плажна култура на Бразилия, превъзходната музика и танци и богатите регионални кухни.

И разбира се, няма как да не споменем едно от природните чудеса на света и световно наслесдство на UNESCO: водопадите Игуасу, които са задължителна спирка за всеки маршрут в Южна Америка.

За страната се пътува с валиден задграничен паспорт. Безвизов режим при престой до 90 календарни дни.

Бразилския реал е валутата в Бразилия.

Бразилия има разнообразен климат през различните периоди от годината и във всеки от обширните региони на нейната територия, но този, който се откроява, е тропическият климат с висока степен на влажност.

Климат в Бразилия по региони

Южен район: През по-топлия сезон обикновено има чести дъждове и има бури, навявания и дори градушки. Има средна температура между 14°C до 22°C. Но в студено време може да има температури под нулата. Ако пътувате до Бразилия по това време до дестинации като Рио Гранде до Сул, Парана и Санта Катарина, носете топли дрехи.

Югоизточен район: В зависимост от района, в който се намирате, той се променя. От 40°C лятото в Рио де Жанейро до по-хладния планински климат на Еспириту Санто. Не забравяйте да вземете чадър, ако минавате през Сао Пауло! и топли и леки дрехи, ако отидете в Минас Жерайс. В този регион има летни температури между 30°C и 32°C, докато през студения сезон те варират между 6°C до 20°C.

Централно-западен район: Имайте предвид, че през лятото температурите са доста високи (между 30°C и 36°C). През зимата температурите не са толкова ниски, могат да достигнат минимални стойности между 15°C и 24°C. Това, което може да се случи, е да има студове поради пристигането на полярна маса от Атлантика. Ако посетите Mato Grosso и Mato Grosso do sul, хидратирайте се добре, тъй като температурата достига до 40°C през лятото.

Северен район: Северният регион на Бразилия е този, който включва голяма част от басейна на Амазонка, средната температура, която ще имате, е 26°C, има много влажност и дъжд през летния и есенния сезон. Не забравяйте леки дрехи, слънцезащитен крем и репелент против насекоми.

Североизточен регион: В североизточния регион на Бразилия плажовете са основната атракция. Има голямо климатично разнообразие с температури, вариращи между 20°C и 28°C, а през зимата ниски температури между 12°C и 16°C.

Няма изисквания за определени ваксини.

В Бразилия се говорят около 228 езика. Сред тях е португалски и 11 чужди или имигрантски езика, в допълнение към 217 местни езика. Португалският е най-говореният език.

Препоръчва се медицинска застраховка.

В Бразилия се използват щепсели и контакти тип N. Мрежовото напрежение е 127/220 V при честота 60 Hz. Нужен е адаптор.

Бразилската гастрономия се характеризира с това, че е една от най-разнообразните и вкусни в Латинска Америка. Много от нейните съставки и ястия имат силно влияние от местната, европейската и африканската кухня, от времето, когато робите са били отведени на бразилска територия. От тях са наследили ориз, боб, палмово масло, кукус или кокосово мляко и др.

От европейската имиграция кухните, които са оставили най-голям отпечатък в страната, са италианската и немската, които допринесоха с нови съставки и методи на приготвяне. Като цяло бразилската кухня се отличава с богатство на месо, както и в други страни от Латинска Америка, както и на зеленчуци, където се откроява тиквата. Що се отнася до рибата, най-често срещаните обикновено са скаридите.

Кайпириня: Тази бразилска напитка е една от най-интернационалните и добре познати в страната. Наричан на испански caipirinha, този коктейл се прави с кашаса, лайм или лимон, захар и много лед. Вкусът му е сладък и мек, така че, въпреки че съдържа алкохол, той е едва забележим. Най-добре е да се пие със сламка, тъй като най-сладката част обикновено остава на дъното на чашата.

Фейхоада: Това е националното ястие на Бразилия, така че може да се намери в повечето ресторанти в страната. Оригинално от Рио де Жанейро, feijoada е яхния, която съдържа черен боб, месо (обикновено свинско) и ориз. В някои кухни го придружават и с пържен живовляк, нарязано зеле, портокали, брашно от маниока, яйца и наденица. Въпреки че това ястие може да се консумира всеки ден от седмицата, дните, в които то присъстват във всички менюта, обикновено са сряда и събота.

Quindim: Този бразилски десерт има своето начало от португалската кухня, където основната му съставка: яйчен жълтък, е едно от основните ястия в страната. Смята се обаче, че вграждането на кокос е донесено от роби, изпратени от Африка в страната през 17 век. За да се постигне този интензивен жълт цвят, се използват и бои.

Рио де Жанейро

GRAND HYATT RIO DE JANEIRO 5*

Цена от: 100 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

MGALLERY SANTA TERESA HOTEL 5*

Цена от: 165 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

EMILIANO RIO 5*

Цена от: 199 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

FASANO RIO DE JANEIRO 5*

Цена от: 255 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

BELMOND COPACABANA PALACE 5*

Цена от: 310 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Водопади Игуасу

HOTEL DAS CATARATAS, A BELMOND HOTEL, IGUASSU FALLS 5*

Цена от: 360 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Сао Пауло

PALÁCIO TANGARÁ 5*

Цена от: 285 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com