Amakas Boutique Travel Agency

Виетнам

Със своята очарователна история, прекрасни пейзажи, вкусна храна и жизнена енергия, Виетнам ще събуди всичките ви сетива и ще ви привлече от всяко едно кътче.

Пътувайки във Виетнам, ще намерите големи градове, острови със заливи, оризови тераси, пещери, зашеметяващи плажове, будистки светилища, тучни планини и някои от най-добрите храни, които някога сте яли. Местните са дружелюбни и ще ви накарат да се почувствате добре дошли в тяхната страна.

Ханой е оживен град в северната част на страната с много характер. Сапа е малък планински град, известен с оризовите тераси. Залива Халонг е перфектно място, ня което да направите круиз през зашеметяващи скални образувания. Хой Ан е красив град на ЮНЕСКО, който се намира в средата на страната и има очарователна архитектура и спокойна атмосфера. Далат, разположен в планините, е по-малко горещ и влажен град от останалата част на страната и е известен с приключенски дейности. Хо Ши Мин (Сайгон) е модерен и оживен град в южната част на страната.

Виетнам предлага изобилие от вкусове, звуци, пейзажи и хора. След като посетите това място, никога няма да искате да си тръгнете.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, и пътуващи до Виетнам могат да се снабдят с визи по три начина:

1. Чрез посолството на Социалистическа република Виетнам в София.

2. Виза при пристигане (visa on arrival).

3. Електронна виза (e-visa).

Валутата, използвана във Виетнам, е виетнамски донг.

Виетнам е страна с два сезона, по-горещ, който също се характеризира с дъжд, и сух сезон с по-ниски температури. Климатът също зависи от района на страната, до който ще пътувате, на север, в центъра или на юг от Виетнам.

Може да се каже, че Виетнам е тропическа страна, с относително горещи температури през цялата година – средната годишна температура е 26ºC – и с ясно изразен дъждовен сезон (от май до август) – със среден валеж от 1561 mm.

Няма изисквания за определени ваксини.

Официалният език на Виетнам е виетнамски и има около 78 милиона говорители по целия свят.

Препоръчва се медицинска застраховка.

Във Виетнам се използват щепсели и контакти тип A, тип C и тип D, които са с напрежение 110/220 V при честота 50 Hz. Нужен е адаптор.

Гастрономията на Виетнам се характеризира с многобройни влияния, огромно разнообразие от ястия и съставки и богата традиция. Славата, която постига, е такава, че някои от най-популярните ястия от виетнамската кухня започват да присъстват често в международните менюта.
Съставки на виетнамска кухня:
Основната характеристика на виетнамската гастрономия е преобладаването на пресни храни и консумацията на местни продукти. Оризът е в основата на диетата, както е и в други страни от Югоизточна Азия. Рибните и соевите сосове са от съществено значение. Използването на билки и подправки допринася за придаването на виетнамската кухня на онази екзотична нотка, която я характеризира толкова много. Пресните градински продукти като лук и моркови и бобови растения също са много важна част от диетата. Изобилстват бамбукови и соеви кълнове и гъби шийтаке, както и тофу и сейтан.
Както можете да видите, това е много здравословна кухня. Използва се много малко масло, много пара за готвене и се намалява консумацията на месо (свинско, телешко, козе). Консумацията на риба и миди като скариди, които са много изобилни по бреговете на страната, е по-разпространена. А виетнамските десерти също са предимно с ниско съдържание на калории, тъй като за направата им се използват естествени растения и билки.
Гастрономически райони на Виетнам:
Във Виетнам географският контекст е много важен за разбирането на кухнята на страната. Формите и методите на неговата кухня варират в зависимост от това къде се намираме.
Северен Виетнам:
Хладният климат на северен Виетнам благоприятства консумацията на яхнии. Това са ястия, които изискват дълги часове готвене на домашни печки. Това е тип кухня, която е по-груба и семпла от тази в други части на страната, но не по-малко вкусна поради тази причина.
От друга страна, най-голямо е влиянието на китайската кухня. Оттам идва уокът, пръчиците и техниката за пържене на храна в много горещо олио.
Централен Виетнам:
Центърът на страната е мястото, където кръстосването на влиянията между севера и юга е дало най-добри резултати в гастрономията на Виетнам. Кухнята му се характеризира с постигането на търсения баланс между изисканост и деликатност при приготвянето и представянето на ястията.
Южен Виетнам
По-мекият климат благоприятства изобилието от зеленчуци и плодове. Това допринася за създаването на по-мека кухня, в която преобладават печени и сурови храни. На юг също има пристрастие към пикантната храна, но никога в излишък.
Влиянието на френската колониална епоха в тази област е очевидно в присъствието на някои зеленчуци, често срещани на Запад, като артишок, аспержи и картофи. Също така е обичайно да се използват вино и масло при определени начини за готвене и приготвяне на храна или консумация на хляб.
От друга страна, южната кухня също е повлияна от индийската кухня, която пристига през Камбоджа и Кхмерската империя. Това обяснява използването на пикантност в някои ястия, както се случва в тайландската кухня.

Ханой

SOFITEL LEGEND METROPOLE HANOI 5*

Цена от: 125 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

CAPELLA HANOI 5*

Цена от: 199 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Хо Ши Мин

VINPEARL LANDMARK 81, AUTOGRAPH COLLECTION 5*

Цена от: 125 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

PARK HYATT SAIGON 5*

Цена от: 138 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Фу Йен

ZANNIER HOTELS BAI SAN HO 5*

Цена от: 170 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Залив Ninh Van

SIX SENSES NINH VAN BAY 5*

Цена от: 405 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Хой Ан

FOUR SEASONS THE NAM HAI 5*

Цена от: 450 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Залив Vinh Hy

AMANOI 5*

Цена от: 650 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com