Amakas Boutique Travel Agency

ЗАЩО ДА ПЪТУВАМЕ?

Какво ви идва на ум, когато някой ви попита за „пътуване“? Ваканция на плажа, докато отпивате маргарита, приключение до неизвестното или дестинация за посрещане и изпращане на изгреви и залези.. Идеята за пътуване варира от човек до човек, но предимствата на пътуването са неоспорими.

Когато пътувате, важно е не самото пътуване или ваканция, а целият процес на планиране, проучване и връщане от там. Когато разберете как ползите от пътуването могат да направят чудеса за вас, определено ще имате мотивацията да стегнете багажа си и да започнете да пътувате повече. Кое е това, което винаги ви кара да се чувствате добре, след като се върнете от пътуване? Има толкова много предимства, нека разгледаме част от тях в тази статия.

Една от ползите за здравето от пътуването е, че когато пътувате до нова среда, натискате бутон за рестартиране на тялото и ума си, което носи свежа енергия, когато се върнете към обичайните си дейности. Здравото тяло означава здрав дух, а стимулацията, която получавате от пътуването, може да повиши вашата производителност и ефективност в ежедневната ви работа.

Опознаването на ново място, опитването на нови неща и излизането от зоната на комфорт може да повиши нивото на допамин в мозъка ви. Запомнете: „Пътуването и смяната на мястото придават нова сила на ума“, казва римският философ Сенека.

Пътуването дава възможност за създаване на контакти и приятелства с нови хора от всички сфери на живота. Говоренето с нови хора и получаването на нови гледни точки ще промени начина, по който човек възприема света и лесно ще се ангажира с различни теми за разговор. Пътуването наистина помага за подобряването както на ефективната комуникация, така и на социалните умения, тъй като сте изложени на различни култури и възгледи. Тази полза, която получавате от пътуването, може да се приложи не само към личния ви живот, но и към работата ви.

Когато пътувате до нова страна, има ситуации, в които ще трябва да използвате не само вербална комуникация, но и жестове и други невербални начини, за да изразите себе си. Независимо дали питате за упътвания, купувате съставки от местния пазар или разговаряте с местен жител, бъдете готови да използвате езика на тялото!

Пътуването ни позволява да бъдем откъснати от шума на големия град и дори технологиите за известно време и да бъдем по-свързани със собствения си ум, което води до по-добра връзка с нашия вътрешен „Аз“ и душевен мир. Когато пътуваме променяме обстановката, цялата среда около нас е нещо много различно от това, на което сме свикнали и попадаме в съвсем други условия на живот. Откриваме, че сме по-благодарни за живота си и осъзнаваме, че това, което имаме, е всичко, което ни е необходими, за да бъдем щастливи, но често не го забелязваме. Признателността към всяко малко нещо в живота е един или друг начин за щастие.

Пътуването ни помага да приемем повече културните и социални различия, когато се потапяме в различна среда с нови хора и гледни точки. Освен това, завръщането от пътуване означава да отметнем една цел и да докажем способността си да преодоляваме предизвикателствата. Това формира положителното отношение, което ни помага да се справяме по-лесно с предизвикателствата в ежедневието.

„Защо пътуването би имало нещо общо с творчеството?“ може да попитате. На първо място, това е свързано с чувството да бъдеш иновативен. Когато пътуваме, опитваме местните кухни, които може би никога не сме опитвали преди, докосваме се до  нови обичаи и култура и се запознаваме с непознати идеи и вярвания. Това стимулира креативността в нашето мислене, нашите методи и как се справяме с определени ситуации. По-лесно ни е да срещнем нови идеи, когато излезем от обичайното си обкръжение. Ако сме поставени в кутия, как можем да мислим „извън кутията“?

Пътуването не само помага за нашата креативност, но също така подобрява когнитивните ни способности, понякога наричани обща интелигентност. Тази способност включва уменията  за „разсъждение, планиране, решаване на проблеми, абстрактно мислене, разбиране на сложни идеи, бързо усвояване на нова информация и учене от опит“. Колкото повече пътувате, толкова по-мъдър ставате. Адам Галински, професор в Columbia Business School, казва, че „Чуждестранният опит повишава както когнитивната гъвкавост, така и дълбочината и интегративността на мисълта, способността да се правят дълбоки връзки между различни форми“.

Пътуването е нещо повече от изследване на нови места. Освен това то ви позволява да станете по-толерантни и отворени към нови култури и хора. Това е чудесна възможност да се свържете с местни жители и други съмишленици от цял свят. Когато сте готови да започнете разговор с някого от различен произход, колкото повече го разбирате и приемате разнообразието, толкова по-добро става вашето ниво на толерантност. Пътуването ни учи да ценим културното разнообразие, традициите и външния вид.

Пътуването не само ни помага да прегърнем културните, социалните и расовите различия, то  също така повишава нашата толерантност към трудни условия и несигурност.

Главният изпълнителен директор на Cabinzero Нийл Вардън споделя няколко истории за време, когато е пътувал до Индия – страна на нюанси и цветове и на всичкото отгоре страна на добротата. Той е дълбоко трогнат от това колко дружелюбни и сърдечни са местните хора, когато открива, че това се дължи на идея, която те следват и тя е „Гостът е Бог“. Докато пътува до Диу – много малък и непознат град в Индия – с автобус, той случайно разговаря с индийски лекар. И тъй като няма директен автобус до града и е много късно през нощта, лекарят го кани да остане със семейството му за през нощта и му предлага изненадваща щедрост, която никога не е получавал.

В друг случай, отново пътувайки с автобус, среща индианка, която му предлага бисквити, защото е гладен, докато тя дори е възможно да няма достатъчно за себе си и децата си. Това са само две от многото приятно изненадващи истории, на които се натъква по време на пътуването си. И те го карат да осъзнае едно нещо: наистина можете да срещнете хора, които нямат почти нищо, но все пак са готови да помогнат и да споделят и малкото, което имат с непознат.

По отношение на това предимство на пътуването, Мери Хелън Имордино-Янг, доцент по психология в Университета на Южна Калифорния, казва: „Това, което много психологически изследвания показват сега, е, че способността да се работи с хора от различни среди и способността да излезете от собствената си зона на социален комфорт, ви помага да изградите силно и акултурно усещане за собственото си аз.”

Правите ли снимки по време на пътуването си, събирате ли предмети като валути или сувенири след пътуването? Ако не, горещо ви препоръчваме да го направите, тъй като това е едно от предимствата на пътуването, което несъмнено ще бъде ценно за вас. Снимки или видеоклипове, направени от пътуване, независимо дали ги съхранявате на телефона си или публикувате в социалните мрежи, могат да ви напомнят за хубавото време, което сте прекарали. Дори предмет, който вземете вкъщи от пътуването, може наистина да събуди спомените и чувствата ви.

Ако пътувате в голяма група, специалните спомени от пътуването могат да се превърнат в
завладяващи истории, които да разказвате с години. Когато пътуваме, ние сме спокойни и отворени
и сме по-склонни да покажем истинската си същност. Това е причината пътуването да бъде толкова страхотно свързващо занимание за семейства или групи приятели.

Вашият отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *