Amakas Boutique Travel Agency

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО ЗА САФАРИ – ЮЖНА ИЛИ ИЗТОЧНА АФРИКА?

Хиляди и хиляди копита тичат из откритите равнини на саваната, докато мегастадата антилопи гну търсят зелени пасища; пустинята се превръща във водна площадка, където слонове плуват в лагуни, а глутници африкански диви кучета ловуват на тревисти острови; спящите вулкани, покрити с изумруденозелени гори, са дом на най-застрашените видове примати в света. Всички тези напълно различни гледки, звуци и сцени (и много други) се намират само на един грандиозен континент – Африка.

Нещата сякаш се променят пред очите ви, докато пътувате из Африка, потапяйки се в разнообразни пейзажи и сблъсквайки се с очарователна дива природа и богато културно наследство. Двата основни региона за сафари са източната и южната част на Африка и всеки от тях притежава свои собствени уникални природни и културни богатства. Докато не разберете какви са тези ключови разлики и кои са най-привлекателни за вас, изборът къде да отидете на сафари е почти невъзможна задача.

Това са трите най-важни сравнения, които ще ви накарат да започнете да мислите кой регион ще бъде идеалното сафари за вас!

Пейзаж и климат

Източна Африка се състои от Кения, Танзания, Занзибар, Уганда, Руанда и Бурунди, въпреки че някои хора смятат последните три за Централна Африка. Регионът има великолепни пейзажи като огромната екосистема Масай Мара с биоразнообразие в Кения, заснежената планина Килиманджаро и равнините Серенгети в Танзания, планинските дъждовни гори на Уганда и Руанда. Южната част на Африка обхваща Южна Африка, Замбия, Зимбабве, Ботсуана, Намибия и Мозамбик, с разнообразни пейзажи, разпръснати из тях. Влажната зона на делтата на Окаванго в Ботсвана се намира до полусухата пустиня Калахари, водопадът Виктория осигурява естествена граница между Зимбабве и Замбия, а Крюгер е известният национален парк от Големите 5 (¨Big Five¨) на Южна Африка.

Времето е друг отличителен фактор, който може да окаже значително влияние върху сафари изживяването. В Източна Африка октомври обикновено е началото на „кратките дъждове“, които могат да продължат до декември. Те са краткотрайни дъждове, които започват в късния следобед, докато „продължителните дъждове“ през април и май са по-дълготрайни. В южната част Африка тропическите бури водят до общите дъждове между ноември и март, въпреки че има някои различия между страните. От май до август и двата региона изпитват по-хладно време. Температурите обикновено са постоянни през цялата година.

Разнообразие и гъстота на дивата природа

Повечето от популярните диви животни в Африка, включително емблематичните Големи 5 (слон, бивол, леопард, лъв и носорог), могат да бъдат наблюдавани в нейните източни и южни части, въпреки че има няколко вида птици и няколко вида бозайници, които са ендемични за определени регионални области. Сравнението между двата региона не е толкова за това какво може да се види, а по-скоро за това колко от едно нещо е вероятно да видите.

Източна Африка е известна с огромните си концентрации на диви животни, които могат свободно да се разхождат и да следват миграционни модели в неоградени, но все още защитени зони на дивата природа. Благодарение на тази голяма гъстота на дивата природа и откритите пространства, наблюдението на животни на традиционно сафари (не проследяване на примати) се счита за отлично през цялата година. Това е най-добре представено в равнините на саваната на националните паркове Масаи-Мара и Серенгети по време на Голямата Миграция на Антилопи Гну. Това е невероятен спектакъл от дивата природа, чиито размери не се виждат никъде другаде в Африка.

Като цяло, няма да видите животни в толкова впечатляващ брой в южната част на Африка. В Ботсвана обаче ще откриете огромни популации от слонове в Националния Парк Чобе, а миграцията на зебри между Чобе и Nxai Pan е най-дългата миграция на бозайници в Африка. Националният парк Крюгер в Южна Африка и неговите частни резервати се считат за първостепенна територия от Големите 5 и ежедневните наблюдения са често срещано явление. Най-доброто време за сафари в южната част на Африка е сухият зимен сезон между май и октомври, защото растителността изтънява и животните остават близо до водоизточници.

Сафари дейности

Разходките с джиповете 4×4 и разходките в горите с водач са прекрасна част от сафари изживяването както в източната така и в южната част на Африка.

„Небесното сафари“ е много свързано с източноафриканските сафарита и да погледнеш надолу над Масай Мара или Серенгети от балон с горещ въздух е уникално и незабравимо изживяване. Водни сафарита като разходки с мокоро (местна лодка) по каналите на делтата на Окаванго или круизи с лодка по залез слънце по река Замбези са специалните характеристики на южноафриканското сафари.

Най-доброто място за сафари зависи от това какво искате да видите и преживеете, докато сте на сафари. Екипът на Amakas Boutique Travel Agency ще ви помогне да намерите дестинацията, която ще сбъдне най-смелите ви мечти за сафари!

Вашият отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *