Amakas Boutique Travel Agency

Коста Рика

С богата култура, буйни тропически гори и невероятни плажове, Коста Рика е едно от най-красивите места в Централна Америка. Сгушена между Никарагуа и Панама, тази малка държава има толкова много да предложи в естествена красота и страхотно време.

Определена от местоположението си между Карибите и Тихия океан, тази красива страна е известна със своите зашеметяващи плажове, буйни тропически гори и невероятна дива природа. Независимо дали търсите приключение или почивка, Коста Рика има по нещо за всеки.

Можете да се насладите на дейности като сърф, гмуркане с шнорхел, риболов, zipline, трекинг. Коста Рика също е дом на много уникални и разнообразни животински видове като ленивци, маймуни, птици, костенурки и др. Надяваме се да се насладите на престоя си!

Някои от най-добрите атракции включват вулкана Аренал, националния парк Мануел Антонио, водопадите Ла Пас, полуостров Папагайо, плажа Тамариндо, Рио Селесте, облачната гора Монтеверде и националния парк Корковадо.

Добре дошли в Коста Рика!

Необходим е паспорт, валиден най-малко 6 месеца. Не се изискват визи за краткосрочни пребивавания – до 90 дни. Съветваме Ви да следите за поставянето на печат при влизане в страната от миграционните власти. Липсата на печат води до налагане на административни глоби. При напускането на страната със самолет, се събира изходна такса.

Костариканският колон (CRC) е официалната валута на Коста Рика от 1896 г.

Географски, планетарната ивица между паралелите на Тропика на Рака и Тропика на Козирога се определя като „Тропическа зона“. Коста Рика се намира в този регион, който придава тропически характеристики на нейната екологична среда: гори, хидрографска мрежа, почви и климат. Неговата фауна и флора се адаптират към тези условия, следователно те са тропически.

Ориентацията северозапад-югоизток на планинската система разделя Коста Рика на два склона: Тихия и Карибския. Всеки от тях представя свой собствен режим на валежи и температура, със специфични характеристики на пространствено и времево разпределение:

Тихия: Характеризира се с добре изразен сух и дъждовен сезон. Сухият сезон продължава от декември до март. Април е месец на преход. Най-сухият и топъл месец е март. Началото му зависи от географската ширина, тъй като започва първо на северозапад от склона и последно на югоизток. Дъждовният сезон продължава от май до октомври, като ноември е преходен месец. Представлява относително намаляване на количеството дъжд през месеците юли и август (veranillo), когато силата на пасата се засилва. Най-дъждовните месеци са септември и октомври поради влиянието на циклоналните системи, мусонните ветрове от екваториалния Тихи океан и морския бриз. Валежите са предимно следобед и рано вечерта.

Карибите: Режимът на този склон няма дефиниран сух сезон, тъй като валежите остават между 100 и 200 mm в най-малко дъждовните месеци, което е значително количество дъжд. В крайбрежните райони има два относително сухи периода. Първият между февруари и март и вторият между септември и октомври. Първият сух период е във фаза със сухия период на тихоокеанския склон, но вторият период съвпада с най-дъждовните месеци на споменатия склон. Освен това има два дъждовни периода, разпръснати между сухите. Първият продължава от ноември до януари и е най-дъждовният период. Вторият се простира от май до август и се характеризира с максимум през юли, който съвпада с тихоокеанското лято. Най-дъждовният месец е декември, който се влияе от ефектите на студените фронтове от Северното полукълбо, които се появяват между ноември и май, но с по-голяма вероятност да бъдат засегнати между ноември и март. Валежите са най-вероятни през нощта и сутринта.

Няма изисквания за определени ваксини.

Официалният език на Коста Рика и най-често използваният език е испански; Коста Рика обаче е езиково разнообразна страна, тъй като въпреки малката си географска област, на нейна територия се говорят седем местни езика, а именно малеку, кабекар, брибри, гуайми, борука, тераба, мискито. Освен това в района на Атлантическия океан, обитаван предимно от афро-карибската етническа група, се говори разновидност на креолския английски, известен като мекателю (патуа).

Препоръчва се медицинска застраховка.

В Коста Рика се използват щепсели и контакти тип A и тип B. Мрежовото напрежение е 120 V при честота 60 Hz. Необходим е адаптор.

Гастрономията на Коста Рика, наречена креолска кухня, има три влияния: аборигенски, испански и африкански. Основните приноси на местната гастрономия са тамале, картофи, царевица, маниока и тиква.

Кухнята на Коста Рика използва различни подправки и ароматни билки като кориандър, кимион и анато. Що се отнася до десертите, те се приготвят със съставки като мляко, захарна тръстика, яйца и някои плодове и зеленчуци като маниока, люта чушка и тиква.

Сред типичните костарикански ястия са следните:

- El casado: Това ястие се приготвя със сварен ориз, боб и пържен сладък живовляк. Обикновено се придружава от телешко, свинско или пилешко. Понякога се включва и гарнитура от зелева салата или зеле с домат и морков.

- Ceviche: Това предястие се състои от сурова риба, маринована в цитрусови сокове като лимон и билки. Обикновено се прави с местна тилапия или корвина (лаврак).

- Gallo pinto: Това е едно от най-представителните ястия в страната, известно е още като “pinto” или “patrulla”. Това ястие има африканско влияние и се приготвя с ориз, боб и някои подправки като лук, сладък чили и кориандър. Смята се за закуска, но може да се яде по всяко време на деня и да се придружава с яйца, колбаси или царевични тортили.

- Гювечът: Това е традиционна яхния, богата на хранителни вещества. Приготвя се от парчета месо, картофи, моркови, чайот, банани, юка и сладки картофи. Обичайно е да се придружава с бял ориз, който обикновено се сервира в отделна чиния, за да може вечерящият да си сервира на вкус.

- Тамале: Това е типично ястие, при което бананови листа, пълнени със смес от царевично брашно, се варят с ориз, свинско месо и разнообразие от боб и различни зеленчуци.

- Карнитас: Те са парчета месо, приготвени на скара, които се консумират в царевични тортили.

От типичните напитки за Коста Рика се откроява чан. Тази безалкохолна напитка е леко сладка и вискозна от добавянето на вода към семената на чан. Това малко семе има аромат, подобен на лавандула, и помага на храносмилателната система в допълнение към понижаването на температурата и кръвното налягане. Техните безалкохолни напитки са натурални пресни плодови сокове, изцедени и смесени с вода или мляко и захар. Най-типичните плодове са стар фрут, маракуя, папая, манго и кас, плод, роден в Коста Рика. Соковете и типичните цитрусови плодове, заедно с подправките му, правят сместа с различните видове алкохол много екзотична. Коста Рика има най-разнообразни коктейли, на които можете да се насладите в някои от нейните барове.

Поради богатата си гастрономия, Коста Рика е добра страна за закупуване на кафе, алкохол или прочутото му гуаро.

Аренал

TABACÓN THERMAL RESORT & SPA 5*

Цена от: 175 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com