Amakas Boutique Travel Agency

Малайзия

Държава, в която се срещат религии, пейзажи и вкусове, Малайзия съчетава небостъргачи с плажове на пустинни острови и свежи планини.
Това е място на контрасти; където може да чуете призива за молитва на джамията сутрин и да пиете коктейли в изискан нощен клуб вечер. Може да се разхождате из джунглата един ден и да седите на плаж на следващия. Ще научите за консервативния характер на местните хора, но когато ги срещнете лично, ще забележите, че те всъщност са доста прогресивни.

Малайзия е една от най-визуално впечатляващите страни в Югоизточна Азия. Тя има оживена столица (Куала Лумпур), гъсти облачни гори на Централните планини и фантастични острови, които се поклащат в кристално чисти води край почти всяко крайбрежие в страната.

Малайзия е разделена на две части. Полуостровна Малайзия, която има само една сухопътна граница с Тайланд, но крайбрежна граница със Сингапур, Виетнам и Индонезия; и Източна Малайзия (Борнео).
Географското положение дава възможност за разнообразие от диви животни с много популации от ендемични видове, разпръснати из страната. Малайзия има толкова много животни, които са уникални в рамките на нейните граници, че всъщност е посочена като една от само 17-те държави с много голямо разнообразие в света.
Излишно е да се казва, че независимо дали сте в малайзийското Борнео, в централните планини на полуостров Малайзия или се гмуркате в Сипадан, има малко места в света, които предлагат по-добри чудеса на дивата природа от тази държава, създадена така, че да впечатли всеки един от своите посетители.

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на влизане в Малайзия. Не са необходими визи за влизане в Малайзия за всички видове паспорти до 90 дни в рамките на шест месеца.

От 1.06.2011 г. на всички сухопътни, морски и въздушни ГКПП на Малайзия, от посещаващите страната чужденци, се взимат биометрични данни. От това изискване са изключени децата до 12 години, дипломатите, лица без пръсти и специално освободените от малайзийските власти от това задължение лица.

Малайзийският рингит (също малайзийски долар) е официалната валута на Федерация Малайзия от юни 1967 г.

Държавата представя средни температури през цялата година между 24 ºC и 32 ºC и обилни валежи, което обяснява голямото количество тропически гори в страната и високото ниво на влажност през цялата година. Националната територия се простира през два региона: полуостровната част, която концентрира 80% от населението, и остров Борнео.

Подобно на съседните страни, Малайзия има два сезона, сухия сезон и дъждовния сезон, които влияят по различен начин на двата основни региона, на които страната може да бъде разделена от климатологична гледна точка.

В западната част на полуостров Малайзия дъждовният сезон е концентриран главно между април и май и между октомври и ноември, въпреки че обикновено има леки валежи в късния следобед, последвани от ясно небе и без да се засяга туристическата активност. Така че тази област на страната може да бъде посещавана през цялата година.

Трябва да се отбележи, че във високите райони на страната, като планините Камерън на полуострова и планинската верига Крокър в Борнео, температурите варират в зависимост от надморската височина и е препоръчително да носите топли дрехи, особено за планинския район на ​​Борнео, който се издига на над 4000 метра височина.

И накрая, важно е да се отбележи, че въпреки че е в регион на света, предразположен към природни бедствия, благодарение на стратегическото си местоположение и за разлика от страните в района, Малайзия не е под голяма заплаха и също така има много добра инфраструктура и протоколи за действие.

Няма изисквания за определени ваксини.

Официалният език на местните е Bahasa Melayu (малайски). Има хора, които говорят китайски с техните различни диалекти, но не се притеснявайте, защото повечето хора владеят английския.

Препоръчва се медицинска застраховка.

Използват се щепсели и контакти тип G. Мрежовото напрежение е 240 V при честота 50 Hz. Нужен е адаптор.

Малайзия е наистина очарователна страна, така че когато избирате какво да ядете в Малайзия, трябва да имате предвид, че има вкусове и миризми, които ще ви пренесат директно в рая. Малайзийската храна е впечатляваща, пригответе небцето ви да се наслаждава на всяко място, на което стъпите.

Типичните малайзийски ястия са изобилни и разнообразни, има много за избор. По-долу е резюме на най-традиционната малайзийска храна, която си струва да опитате.

Wantan Mee: Това типично малайзийско ястие се състои от жълта юфка тип Ми със зеленчуци, към която са добавени печени свински филийки и кнедли. Можете да ги намерите в супа или сушени, сухият вариант върви със соев сос.

Fried Noodles: пържената юфка е друго от звездните ястия. Приготвя се пържена със зеленчуци и соев сос и придружена от тофу, пиле, морски дарове и различни сосове. В рамките на юфката има различни видове, жълта юфка, дълга и дебела, тънка оризова юфка или Mee Hoon, дебела оризова юфка или Kuey Teow и стъклена юфка или целофан юфка.

Nasi Goreng: Това е едно от най-популярните типични малайзийски ястия и се състои от пържен ориз. Има различни варианти, малайзийците го ядат за закуска, обяд и вечеря. Сред ястията с ориз Nasi Lemak е типичен ориз с къри, сервиран в бананови листа.

Dumplings: Със сигурност вече познавате кнедли, тези варени тестени топки, пълни с месо, пиле, риба или зеленчуци. Кнедлите се приготвят варени, на пара или пържени и са едно от най-лесните ястия за ядене в Малайзия, които можете да намерите навсякъде.

Roti: Повече от типично ястие от малайзийската кухня, Roti е вид плосък хляб, типичен за индийската кухня. Различните му варианти, които са много, винаги се сервират с къри. Обикновено този хляб се яде за закуска и вечеря, но можете да го намерите и на обяд.

Bun: Говорейки за хляб, Bun е вид хляб, пълен със свинско, месо, пиле, зеленчуци или дори сладкиши. Този спътник на малайзийската кухня се приготвя на пара и е класика, която ще намерите във всеки ресторант или щанд за храна.

Naan: Друга разновидност на хляба, този път чисто индийски с къри. Приготвянето му е своеобразно, тъй като трябва да се готви в глинен съд. Тестото от пшенично брашно може да включва сирене, чесън, а също и моркови.

Murtabak: Продължавайки с разнообразието от типични малайзийски ястия, ще намерите Murtabak, който е вид омлет. Това ястие се състои от варено тесто с пълнеж от телешко, пилешко или свинско месо и зеленчуци.

Laksa: Ако обичате супи, Laksa е ястие за ядене в Малайзия с голямо разнообразие от вкусове. Има супа, приготвена с кокосово мляко и такава, сготвена с рибен бульон и сос от тамаринд. Тази супа има юфка и зеленчуци, а можете да добавите и пиле или морски дарове.

Popiah: Попията е типично ястие за ядене в Малайзия, което много напомня на пролетни рулца. Тестото се приготвя от пшенично брашно, поднасят се със сладък или пикантен сос и се пълнят с бобови кълнове, маруля, яйце, морков и зеленчуци, задушени на пара.

В раздела сладкиши и десерти малайзийската кухня също има своите деликатеси, обърнете внимание на следното резюме:

Kaya: Този типичен малайзийски деликатес е конфитюр от кокосово мляко, яйце и захар. Понякога се използват бананови листа, за да му се придаде зеленикав цвят. Ако имате възможност, поръчайте го за закуска и го опитайте намазано на Roti, няма да можете да забравите този вкус.

Dodol: Ако обичате сладкиши и бонбони, Додол се приготвя с кокосово мляко, оризово брашно и захарна тръстика. Предлагат се в различни вкусове и се продават насипно или опаковани. Много пътници ги носят у дома като сладък подарък от толкова екзотична страна като Малайзия.

Cendol: Този десерт може да бъде сладък или напитка. Приготвя се с кокосово мляко, палмова захар, боб, царевица, натрошен лед, оцветител и желатин под формата на фиде, което може да бъде зелено или черно. Можете лесно да ги намерите по уличните сергии и въпреки че външният вид може да е малко странен, поради желатиновата форма на юфката и тъмнозеленикавия цвят, вкусът им е фантастичен.

Сега, след като знаете най-важните типични малайзийски ястия, включително хляб и десерти, не пропускайте възможността да опитате всяко от тях. Кулинарното пътешествие, което тази азиатска страна е подготвила за вас, несъмнено ще ви остави с добър вкус в устата.

Куала Лумпур

SHANGRI-LA KUALA LUMPUR 5*

Цена от: 55 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

MANDARIN ORIENTAL KUALA LUMPUR 5*

Цена от: 95 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

BANYAN TREE KUALA LUMPUR 5*

Цена от: 105 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Лангкави

THE ST. REGIS LANGKAWI 5*

Цена от: 135 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE RITZ-CARLTON LANGKAWI 5*

Цена от: 150 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

FOUR SEASONS RESORT LANGKAWI 5*

Цена от: 195 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE DATAI LANGKAWI 5*

Цена от: 265 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com