Amakas Boutique Travel Agency

Перу

Перу е Мачу Пикчу и много повече! Вкусна кухня, местна култура, красиви природни пейзажи, покрити със сняг планини, сини лагуни, тучни зелени джунгли, водопади, древни каменни градове на инките високо в облаците, живописна природа или мистериозни линии в пустинята.

Сред най-интересните места за посещение е Лима, един от най-големите градове в Южна Америка, както и столица на Перу. Това е бизнес метрополис и дом на колекция от предколумбийско изкуство.

Арекипа е град заобиколен от три вулкана, който може да се похвали с испански колониални и местни култури.

Кой не би искал да разгледа по-отблизо известните линии на Наска? Пустинята и това, което ще открите там ще ви остави изумени.

Разположен в югоизточно Перу, Куско е бил историческата столица на империята на инките.

И разбира се, най-популярната туристическа дестинация в Перу и едно от най-известните археологически чудеса на света: Мачу Пикчу.

Понякога ще останете без дъх не само заради прекрасната природа, но и заради надморската височина. Това е част от преживяването!

Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца от датата на влизане. Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза. Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.

Официалната валута в Перу е перуанският сол от 1991 г.

Перу е тропическа страна поради местоположението си близо до географския екватор (ниска географска ширина). Сезоните на годината: лято: дек. 21 - март 19
(дъждовен сезон в Андите и Амазонка); зима: юни 21 - септ. 22; есен: март 20 - юни 20; пролет: септ. 23 - дек. 20. Присъствието на планините Анди и неравното географско положение правят Перу страна с голямо климатично разнообразие.

Брегът: от Tacna до Tumbes: топъл, умерен климат, но с висока влажност и гъста мъгла през зимата, където температурата е между 12 и 18 °C. През лятото има малко мъгли и температурите варират между 25 и 35 °C. Проливни дъждове между декември и април, особено в най-високите райони. През останалите сезони средната температура е 20 °C.

Андите: има два сезона: лято (април - октомври), със слънчеви дни, студени нощи и малко дъжд (идеално време за посещение), температурата достига до 24 °C, а през нощта може да падне до 0 °C. През зимата (от ноември до март) има обилни валежи. Температурите са между 15 и -3°C.

Амазонка: подобно на перуанските Анди, Амазонка има два добре изразени сезона: дъждовен сезон (ноември - март), с обилни валежи; и сезон на малко дъжд (от април до октомври), идеален за посещение. Влажността е много висока през цялата година. В крайна сметка, между май и август, температурата обикновено пада до 8°- 12°C.

Няма изисквания за определени ваксини.

Официалните езици в Перу са: испански (кастилски): 82,6% от населението; кечуа: 13,9%% от населението; аймара: 1,7% от населението.

Смята се, че в Перу е имало повече от 150 езика, преди испанският да стане културно наложен. От 47 местни езика на Перу, които оцеляват днес, 43 са амазонски и 4 са андски. 27 май всяка година е Денят на родните езици в чест на признаването през 1975 г. на кечуа като един от официалните езици, говорени в страната.

Препоръчва се медицинска застраховка.

Напрежението в Перу е 220 волта. Нужен е адаптор.

Carapulca: Това е една от най-традиционните, вкусни и стари яхнии в Перу. Съдържа сушени варени картофи, задушени със свинско и пилешко месо и подправени с аджи панка и мирасол, както и други подправки.
Севиче: Перуанско ястие par excellence, от предколумбов произход. Състои се от студена салата, съставена от парчета синя риба, облечена с лимонов сок, лук, сол, чили и кориандър. В Перу се счита за национално ястие и понякога се придружава от варени сладки картофи или корени от юка.
Cuy:  Това е типичен гризач за регионите на Андите. Обикновено се яде по време на специални тържества и на Коледа, въпреки че през останалата част от годината също се среща често в менютата на много ресторанти. Месото му има малко мазнини и е богато на омега 3.
Ocopa: Това зелено пюре е традиционно от района на Арекипа. Подобно е на papa a la huancaína, тъй като съдържа жълти картофи. Сосът му се приготвя от кондензирано мляко, чили, смлени бисквити, натрошено прясно сирене, фъстъци, клонка уакатай, сол и олио. Освен това обикновено се придружава от варени яйца и маслини.
Olluquito con charqui: Едно от най-типичните ястия в страната, особено в планината, поради съставките му. Това е смес от олуко, вид картофи, отглеждани в Андите, и чарки, настъргано месо от лама. Съдържа още лук, нарязан домат, чили и други подправки. Често се придружава от бял ориз.
Картофи в стил Huancaina: Класика на перуанската кухня, типична за град Huancayo, в Junín. Състои се от плато жълти картофи, покрити с жълт чили сос с мляко, олио, содени бисквити и прясно сирене. На някои места го придружават с ориз и обикновено съдържат варено яйце отгоре.
Rocote relleno: Това е едно от най-традиционните ястия в Арекипа, където може да се намери във всеки ресторант в района. Състои се от рокото, типичен перуански плод, подобен на чили и доста пикантен, пълен с кайма, подправена с лук и понякога със зеленчуци. Има вкус между лютив и сладък.
Suspiros limeños: Известен още като кралския деликатес на Перу, той е един от най-типичните десерти на перуанската гастрономия. Произходът му датира от 19 век в град Лима. Състои се от млечна сметана, жълтък, бадеми и захар. Понякога се придружава от ванилия и в много случаи се покрива с меренг.

Мачу Пикчу

SUMAQ MACHU PICCHU HOTEL 5*

Цена от: 200 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

SANCTUARY LODGE, A BELMOND HOTEL 5*

Цена от: 715 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Влакове

ANDEAN EXPLORER, A BELMOND TRAIN

Цена при запитване

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Езеро Титикака

GHL LAGO TITICACA 5*

Цена от: 50 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

TITILAKA 5* – Relais & Châteaux

Цена от: 575 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Амазония

INKATERRA HACIENDA CONCEPCION

Цена от: 175 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

INKATERRA RESERVA AMAZONICA

Цена от: 195 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Оянтайтамбо

VERTICAL SKY LUXURY SUITES

Цена от: 220 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Арекипа

CIRQA 5*

Цена от: 260 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com