Amakas Boutique Travel Agency

Тулум

Докато някои плажни дестинации не предлагат нищо друго, освен време за плаж, едно пътуване до Тулум ви обещава всичко това и много повече. От сенотета, до уелнес, до руините на маите и още.

Тулум е разположен на карибското крайбрежие на мексиканския полуостров Юкатан, в района Ривиера Мая. Може би най-известен с руините, които маите са построили там преди около 820 години и с репутацията си на бохо шик място, това е популярна дестинация за лукзосно пътешествие.

Не е трудно да се разбере защо. Тулум може да се похвали с впечатляващи плажове, сеноти, тропически места и фантастична кухня.

Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца  след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни.

Мексиканско песо (MXN).

В страната свободно могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.

В Тулум температурите обикновено варират межуд 17°C до 33°C, като рядко падат под 12°C или се повишават над 35°C. Горещият сезон продължава 2 месеца, от 13 април до 12 юни, със средна дневна висока температура над 32°C.

Най-топлият месец в годината в Тулум е май със средна максимална температура от 33 °C и минимална от 21 °C. Хладният сезон продължава от 13 ноември до 9 февруари, със средна дневна висока температура под 28°C. Най-студеният месец в годината в Тулум е януари със средна минимална температура 17 °C и максимална 28 °C.

По-влажният сезон продължава от 25 май до 2 ноември, с 36% вероятност даден ден да е влажен. Месецът с най-много влажни дни в Тулум е септември, със средно 16,9 дни с най-малко 1 милиметър валежи.

По-сухият сезон продължава от 2 ноември до 25 май. Месецът с най-малко влажни дни в Тулум е април, със средно 4,5 дни с най-малко 1 милиметър валежи.

Няма изисквания за определени ваксини.

Официалният език в Тулум и практически в цялата страна е испански.

Препоръчва се медицинска застраховка.

Напрежението на тока е 127, а честотата е 60 Hz.

В това красиво място в Мексико има забележилтено влияние от маите, юкатеканската и испанската кухня, които пораждат изискани менюта. По този начин сред типичните ястия на Тулум се отличават тези, приготвени с морски дарове като коктейли от морски дарове, скариди с чеснов сос и риба севиче или тикин хик. Също се открояват ястия с други съставки, като яхнии, приготвени с дива свиня, еленското месо и пуйка от храст, такос, молове и енчилада. Също може да опитате и пок-чук, кочинита пибил, мукбилполо и салбути.

В допълнение към това е добре да знаете, че кухнята на Тулум представя ястия от международната кухня, благодарение на влиянието на готвачи от различни части на света, които идват на това място, за да работят в големите хотели, които се установяват на карибския бряг. Ще се насладите на азиатска, средиземноморска, аржентинска, италианска кухня и др.

Карибските коктейли ви очакват, но по-традиционните напитки като balché също се препоръчват, освежаващи ароматизирани води като ягода, ямайка, тамаринд, хорчата, наред с други вкусове, или типичната студена микелада са много добър избор.

За да придаде на менюто сладко докосване, типичната кухня на Тулум е приготвила някои вкусни маркисита или кокада, наред с други деликатеси, които трябва да опитате.

AZULIK 5* – Adults Only

Цена от: 1,389 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

MA’XANAB TULUM 5* – Adults Only

Цена от: 1,568 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

CASA MALCA 5*

Цена от: 1,880 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

TAGO by G HOTELS 5* – Adults Only

Цена от: 2,342 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

JASHITA 5*

Цена от: 2,530 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ANA Y JOSÉ HOTEL & SPA 5*

Цена от: 3,750 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант
на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com