Amakas Boutique Travel Agency

Филипини

Изумруденозелени оризови полета, пушещи вулкани, оживени градове, “Джипи” (типични превозни средства на Филипините) украсени с графити, дългопяти с изкочили очи, домашни биволи и щастливи усмихнати хора характеризират страната.
Тази уникална държава е архипелаг, отделен от азиатския континент не само географски, но и културно. Основната му особеност е неговият дълбоко вкоренен католицизъм, резултат от 350 години испанско владичество, период, от който все още са запазени следи като многото фестивали на градовете или древните църкви. От друга страна търговските центрове, веригите за бързо хранене и разпространението на английския също разкриват по-късното му минало като американска колония. Въпреки тези външни влияния обаче, Филипините са запазили собствената си идентичност и местните хора, горди с държавата си, винаги весели и гостоприемни, успяват да зарадват посетителите си.

С хилядите тропически острови и многобройните райски плажове, Филипините има по нещо за всеки, от идилични пустинни пясъчни заливчета в средата на океана до мечтани вулканични пейзажи, в които се крият лагуни и огромни острови. Бохол, Палаван (Ел Нидо и Пуерто Принцеса) и Боракай са неизбежни дестинации за тези, които искат да опознаят най-доброто от Филипините.

Освен за плаж, държавата е идеална за любителите на спорта. Сърфистите могат да яздят великолепни вълни, а гмуркачите да изследват подводните дълбини на страната. Северен Палаван е идеален за каяк, а Боракай и Пагудпуд (северен Лузон) за кайтсърф. Освен водни спортове, пешеходният туризъм е възможен на всички острови, а каньонингът и планинското колоездене стават все по-популярни. Освен това Филипините са световната столица на зиплайна.

От 1 август  2013 г. българските граждани могат да пребивават във Филипините без визи за срок до 30 дни.

За да се ползват от правото си на безвизов престой, българските граждани, които искат да посетят Филипините, следва да имат валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Филипините и билет за връщане до България или билет за друга държава, която възнамеряват да посетят.

Местната валута е филипинско песо.

Филипините има тропически, горещ и влажен климат. Разграничава сет два сезона: сух и дъждовен. Сухият обхваща месеците от декември до февруари и е най-горещият сезон. Градовете не са препълнени с коли и е идеалното време за плаж и популярни партита в различните квартали на Филипините. Влажният сезон настъпва между месеците юни и септември и тогава тайфуните и проливните дъждове, които могат да продължат със седмици, са често срещани в цялата страна. Температурите във Филипините варират между 21 и 32 градуса, като средната годишна температура е около 27 градуса. Въпреки това, климатът във Филипините е много интересен заради температурите "с усешане на". С други думи, дори ако термометърът показва 30 градуса, много пъти (поради влага и вятър) се появява информация за друга температура, която обикновено е с 10 градуса по-висока от реалната: усеща се като 40 ºC.

Няма изисквания за определени ваксини.

Филипинският, стандартизираната форма на тагалог, е националният език и се използва във формалното образование в цялата страна. Филипинският и английският са официални езици и английският се използва често от правителството.

Препоръчва се медицинска застраховка.

Във Филипините захранващото напрежение е 220V. Ако уредът е с едно номинално напрежение, той ще трябва да работи при същото напрежение като захранващото напрежение в страната, т.е. 220V. Ако това не е така, трябва да се използва заедно с трансформатор или преобразувател на напрежение, за да може уредът да работи безопасно и правилно.

Филипините имат силно китайско и испанско влияние в своята кухня. Трябва да се каже, че историята на филипинската храна също съвпада с историята на Филипините като държава. Търговията с други азиатски нации въвежда редица основни продукти във филипинската кухня, най-вече „toyo“ (соев сос) и „patis“ (рибен сос), както и метода за пържене и приготвяне на рибни бульони. Много от китайците, дошли във Филипините за бизнес, за да търгуват, се оженили за местни филипински жени и по този начин представили ястията си в страната. Най-известните ястия са, например, "Pancit", юфка, която може да бъде приготвена по различни начини, като bihon, canton, miki или sotanghon; „Lumpiang“, зеленчуци, навити в ядливи опаковки или „Siopao“, които са задушени кифлички, пълни с месо или зеленчуци. Когато испанците пристигнали, филипинците знаели какво е да придадеш вкус на ястията, по същия начин, по който испанците го правели в тяхната страна. Сред популярните ястия, въведени на филипинските маси от испанците, беше паелята, ястието, което се приготвяше на полето от испански работници. Това се превърна в празнично ястие, което комбинира свинско, пилешко, морски дарове, шунка, колбаси и зеленчуци и остава едно от най-популярните ястия и до днес.

БОРАКАЙ

CRIMSON RESORT & SPA BORACAY 5*

Цена от: 699 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

SHANGRI-LA BORACAY 5*

Цена от: 1,020 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ЕЛ НИДО

CAUAYAN ISLAND RESORT & SPA 5*

Цена от: 1,999 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

EL NIDO RESORTS PANGULASIAN ISLAND 5*

Цена от: 2,180 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ПАЛАВАН

AMANPULO 5*

Цена от: 3,490 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

СЕБУ

SHANGRI-LA MACTAN 5*

Цена от: 535 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

СИАРГАО

NAY PALAD HIDEAWAY 5*

Цена от: 6,088 € на човек за 5 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com