Amakas Boutique Travel Agency

ХОБИТА, КОИТО НИ КАРАТ ДА ПЪТУВАМЕ

От пазаруване в Хонг Конг до посещение на футболния свят в Катар, разглеждане на резервата, където е сниман ¨Извън Африка¨, хранене в един от най-ексклузивните ресторанти със звезди Мишлен или слушайки Стинг на живо в Caesar Palace в Лас Вегас. Пътуването може да се превърне в наше хоби, но и много повече от това – наша страст.

Две трети от населението смята, че да имаш хоби е от съществено значение, за да бъдеш щастлив. Толкова просто и толкова силно. Пътуването е начело на нашите любими хобита (45,6%). Следват пазаруването и храненето навън, съответно с 32,5% и 28%.

Има хобита за всички вкусове: от най-конвенционалните като кино, четене, готвене или градинарство; до по-екстравагантни или ексклузивни като фотография на природата, гмуркане с акули или медитация.

ПАЗАРУВАНЕ „MON AMOUR“

Второто любимо хоби след пътуването е пазаруването. Обиколките за посещение на най-комерсиалните улици в света стават все по-чести. Хонг Конг е един от градовете, предпочитани от най-капризните пътешественици. Нощният пазар на Temple Street привлича милиони купувачи годишно. По-изтънчен е районът на Causeway Bay, най-скъпият квадратен метър в Азия, където са най-ексклузивните световни марки. На същото ниво намираме Rodeo Drive в Бевърли Хилс, Калифорния, раят на луксозното пазаруване. Джулия Робъртс я увековечи в Хубава жена, а семейство Кардашиан я актуализираха. Блясък под извисяващите се палми, на високи цени. А обиколката на най-ексклузивното пазаруване не може да завърши без посещение на Galleria Vittorio Emanuele II в Милано или спирка на парижките Шанз-Елизе: почти два километра бутици като: Dior, Chanel и Louis Vuitton, бижутерии и кафенета.

ГАСТРОНОМНА ОБИКОЛКА

В рамките на едно пътуване храненето е важна част от преживяването. Изпробването на нови вкусове и удивлението от непознати продукти са едно от чудесата на пътуването.

Суши и още нещо в Токио: Популярното суши нахлува по улиците на цялата планета и някои японски специалитети се сливат с други кухни. Запознати сме с клечките за хранене,с японски юфка или със саке, но все още има какво да научим за древната японска гастрономическа традиция.

Рай за улична храна във Виетнам: Виетнамската кухня е една от най-големите кулинарни тайни на Азия. Започна да се разпознава извън своите граници, но все още не е глобален феномен. И всичко се основава на свежестта на съставките: готвачите ходят на пазара два пъти на ден, за да търсят зеленчуци и крайният резултат енесравнама комбинация от вкусове и текстури. За виетнамците във всяко хранене трябва да има баланс между сладко и горчиво, между хрупкава и копринена текстура, между пържени храни и пара. Всичко е изкуство.

Откровение за любителите на храната, Малайзия: Ако тайландската храна вече няма тайни за нас ивиетнамската също ни е позната, може би трябва да открием други вкусове на Югоизточна Азия. Например, разнообразната гастрономия на Малайзия (особено на западното крайбрежие на полуострова), която варира от ноня (китайско-малайзийска) храна до индийско къри, китайски бюфети и малайзийски сергии с храна.

Андско сливане на висшата кухня, Перу: Перу отдавна е един от кулинарните еталони в Латинска Америка. Все повече и повече готвачи от тази латиноамериканска страна влизат в големите лиги със своите кухни, за да представят традиционните и новите версии на перуанската кухня. Туристическите компании включват гастрономически маршрути в своите обиколки и треската за висша кухня достигна всички нива. В Перу фюжънът (най-горещата мода в храненето) отдавна е част от ежедневната кухня. През последните 400 години яхнии в Андите са възприели азиатските техники за пържене, а испанските ястия с ориз са включили аромати от Амазонка, което поражда тяхната прочута креолска кухня. Ако си падате по гурме кухнята, не се колебайте да опитате ястието севиче.

Красива и вкусна страна, Мексико: Едно от слънцата на латиноамериканската гастрономия, защото наред с перуанската кухня, мексиканската е тази, която предлага най-приятните изненади в Америка; да, почти всички са много пикантни. Мексико има една от най-добрите култури за улична храна с улични сергии, пазари и малки ресторанти в цялата страна. Това е царството на кесадили, енчилада, тамале, елоте (приготвена на пара или скара царевица на кочани), но можем да намерим и изискани ресторанти, където можете да опитате огромното кулинарно разнообразие на неговите региони. Само тук можем да опитаме скакалци (чапулини) като лека закуска, пълнени гъби от черна царевица (huitlacoche), тако от говеждо око или ларви на мравки и магуи, типични за Пуебла и Тлашкала. Към това трябва да се добавят и по-конвенционални ястия, като тропически плодове, риба и морски дарове от Мексиканския залив или огненото чили хабанеро от Юкатан.

Тайланд: Тайланд разполага с богата гастрономическа кухня, от типичните райони, където можете да се насладите на най-добрата улична храна на много достъпни цени, до най-добрите и най-известните ресторанти по целия свят. Тайланд несъмнено е рай за тези, които обичат добрата кухня. Благодарение на богатството на съставките, изящното представяне, страхотната креативност и нейната екзотика тайландската кухня е една от най-богатите в целия Изток. Разликата е белязана от представянето с издълбани плодове или зеленчуци, деликатността в цветните аранжировки и изкуството, с което всяко ястие пристига на масата.

Светът на подправките, Индия: Историята на индийската кухня започва в мъглата на времето. Въпреки това можем да установим един легендарен момент, който поставя произхода му в момента, когато мъдреците от Хималаите откриват подправките. Тази легенда не е тривиална, тъй като тези подправки винаги са имали голямо значение в индийската кухня. Всъщност те са една от причините да е известна в целия свят и защо е една от най-ценените кухни на планетата.

КАДЪР ПО КАДЪР

Феновете на природните красоти направиха фотографските сафарита популярни, превръщайки се в нова и устойчива форма на туризъм, особено в природните резервати. Пример е Голямата миграция, грандиозно явление, което се случва в равнините на Серенгети, където хиляди животни търсят паша, движейки се по посока на часовниковата стрелка. От друга страна, Уганда предлага уникална среда за любителски цели. В сърцето на парковете на Мърчисън Фолс, Кибале и Кралица Елизабет ще откриете необикновени пейзажи, дом на планинските горили.

РОК ПОП

Трябва да се отбележи, че този вид туризъм датира от членове на някои европейски елити, които са пътували, за да посещават представления на опера и класическа музика. Едва през 1970 г., когато се появяват някои музикални жанрове, хората започват да пътуват, за да посещават големи фестивали и/или концерти. Има страхотни предложения, които мотивират туристите да пътуват до определена дестинация, сред които се открояват следните: места, свързани с текстовете на песни (като тези на латиноамерикански певци, които споменават градовете, в които са израснали, като напр. Меделин), места на раждане или смърт и/или погребение на известни изпълнители, места за представления (като Медисън Скуеър Гардън или Парижката опера), музикални музеи или музеи, посветени на изпълнители (като Залата на славата на рокендрола и музея в Охайо или музея Грами в Ел Ей), тематични паркове или масови фестивали (като Tomorrowland или Coachella). Тук важното е да изживеете преживявания, пълни с енергия, като се изключвате от реалния свят поне докато е шоуто.

КАМЕРА И ДЕЙСТВИЕ Киното е друга от големите ни страсти. Преминаването през филмови декори винаги е имало специална атракция: от остров Саона, където са записани множество филми, включително „Карибски пирати“ и „Синя Лагуна“; националният резерват Шаба (Кения) от ¨Извън Африка¨; преминаване през Хавана с „Бързи и яростни“ и „Трансформърс“ и Ню Йорк със ¨Закуска с диаманти¨, с включен брънч в Tiffanys; преминаване през езерото Тахо, мястото на ваканциите и престъпленията на Майкъл Корлеоне; изисканият Париж на Амели, Австрия на Алмодовар; или Петра, сцената на „Индиана Джоунс“, са някои основни дестинации за любителите на седмото изкуство. „Междузвездни войни“ направиха Тунис звездна дестинация за последователите на Люк Скайуокър, докато Нова Зеландия умножи своите посетители благодарение на Мордор и Средната Земя (Властелинът на пръстените). И не можем да забравим Боливуд, най-голямата индустрия в света на киното – далеч надминаваща Холивуд – базирана в Бомбай, Индия, където може да присъствате на снимките и дори да надникнете в съблекалните на звездите.

Вашият отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *