Amakas Boutique Travel Agency

Чили

От крайната северна част с най-сухата пустиня в света до южната част с вечен лед и обърнати водопади, Чили е покана, която трудно може да се откаже. Научете повече за туризма в Чили и бъдете изумени от преживяванията в най-южната част на света.

Север и пустинята Атакама: пейзаж от контрасти
Спокойствието на обширните пясъчни еспланади и интензивното слънчево греене контрастират с тъмносини лагуни, малки градове, където местните обичаи са запазени непокътнати, и големи градове с красиви плажове.

Централно Чили, Сантяго и Валпараисо: долини и плажове
Сгушен в равнина от малки долини и крайбрежни дестинации, централно Чили се откроява като един от най-населените райони и изненадва с асортимента от дейности, които могат да се извършват, от планините до плажовете.

Рапа Нуи: култура на предците, уникална в света
Мистичната култура Рапа Нуи залива целия остров и дава живот на една от най-емблематичните дестинации в света. Неговите плажове с розов пясък, вулкани и тревни площи, заедно с повече от хиляда моаи са само някои от основните му атракции.

Югът, неговите езера и вулкани: Забележителна природа
Дъждът пада силно върху хилядолетни древни гори с дълбока растителност и разнообразна дива природа и след това отстъпва място на наситено синьо небе. Южно Чили се отличава не само с прекрасните си зелени пейзажи, но и с това, че е една от най-важните зони за приключенски туризъм в света.

Патагония: Красотата в нейното най-чисто състояние
Почти недокосната природа, изпълнена с планини, фиорди, ледници, гори, степи, пионерски села, където можете да вдъхнете традициите на добитъка и културата на гаучо, заедно с важни градове, е част от това, което може да намерите в чилийската Патагония.

За страната се пътува с валиден задграничен паспорт. Според установения безвизов режим, притежатели на валидни български задгранични паспорти са освободени от виза за пребиваване в Чили до 90 дни в рамките на всеки шест месеца.

Официалната валута на Чили е песото.

Климатичните условия на Чили са свързани с някои фактори, които определят основните му характеристики. Сред тези фактори можем да споменем: голямото разширение по отношение на географската ширина, наличието на планинските вериги на крайбрежието и Андите, съществуването на студеното Хумболтово течение, наличието на тихоокеанския антициклон и полярния фронт. Всичко това му дава подчертани различия в климатичните характеристики, които варират от север на юг и според надморската височина.

Ето как в северната част на страната има ксерични условия, тоест липса на дъжд, който може да стане абсолютен в определени точки. Тази липса на валежи се обяснява с наличието на Тихоокеанския антициклон, който предотвратява навлизането на влажни въздушни маси, идващи от океана; от студеното Хумболтово течение и от голямото възвишение на Андите.

В този природен регион има широко присъствие на сух климат, който се характеризира с ниски количества валежи през цялата година, както и с високи температури и ежедневно слънчево греене. Това състояние се променя само от влиянието на сезонно явление, известно като „боливийската зима“, което се състои от навлизането на влажни въздушни маси от източния склон на Андите, което генерира дъжд във високите части. В "Norte Chico" тези характеристики започват да варират, въпреки че климатът е класифициран като полусух, наименование, произлизащо от неговите преходни характеристики.

Централната зона на Чили се идентифицира с умерен климат. В тази част на територията климатичните условия са по-умерени, съчетаващи значително количество валежи с по-голяма широта на разпространение. Валежите обикновено са концентрирани главно през зимните месеци. Сезоните на годината са по-изразени и обособени. Температурите са по-ниски от тези в северните райони на страната.

В южната централна част на Чили започва преход към по-студен и дъждовен климат, където влиянието на ниското налягане, идващо от полюса, причинява големи количества валежи, които в някои наветрени сектори могат да достигнат над 5000 mm, както в случая с южните острови и канали.

В Чили също присъства високополюсен и истински полярен климат, при който студените условия са интензивни, което причинява натрупването на големи масиви лед по най-високите върхове, както и валежи от снежен тип, явления, които варират в низходяща надморска височина като се движите на юг, които се проектират в чилийската антарктическа територия.

Няма изисквания за определени ваксини.

Испанският е официалният език на Чили, говорен от по-голямата част от населението под формата, известна като чилийски кастилски.

Препоръчва се медицинска застраховка.

В Чили се ползват щепсели са тип L, 220 V при честота 50 Hz. Необходим е адаптор.

Когато мислите за типичните ястия на Чили или какво да ядете в Чили, неизбежно го свързвате с южноамериканската гастрономия. Но Чили е страна на гастрономически синтез по средата между модерността и традицията.

В Чили типичните ястия варират в зависимост от сезона, всеки сезон има своя собствена кухня. През зимата супите, бульоните и яхниите са най-типични. През лятото обаче храната е по-лека и с пресни продукти.

Като цяло чилийската гастрономия се състои от едно ястие, въпреки че понякога е придружено от предястие. Но нека да разгледаме по-отблизо какво да ядем в Чили и какви са типичните ястия.

Гювечът: Това ястие представлява зеленчукова супа, към която се добавя месо, може да бъде пилешко, телешко или агнешко. Това е типично ястие, което ще намерите в цялата страна, особено ако посетите през зимните месеци.

Калдильо де Конгрио: Родом от северната част на Чили, това е много известно ястие. Това е бульон на основата на риба или раци, въпреки че се прави и със скариди и сметана.

Курантото: Това традиционно ястие се приготвя за минимум 25 души, така че е повече от типично ястие, то е празник. Морски дарове, картофи, телешко, чоризо, пиле и водорасли се приготвят в огромна дупка в земята. Жарвата се поставя над дупката, придавайки много характерен микс от вкусове. Характерно е за южната част на страната и обикновено се приготвя по време на традиционни фестивали, които се празнуват през лятото.

Карбонадата: Това е типичен чилийски зимен бульон, който съдържа мляно месо, картофи и юфка. Много вкусен и засищащ бульон, който ще ви накара да се заредите с енергия и да се стоплите.

Шоколадовата торта: От ястията в Чили, тортата Choclo е задължителна. Приготвя се с царевично тесто (чокло) на месна основа. В много случаи отгоре се добавя захар. Сместа може да е странна, но не можете да пътувате до Чили, без да я опитате.

Боровата емпанада: Чилийските емпанади са различни от тези в други южноамерикански страни. Приготвят се печени, но ако са с морски дарове или сирене понякога се пържат. Боровата емпанада пък се приготвя с месо с яйце и маслини. Идеалното място да опитате чилийски емпанада е на централния пазар на Сантяго.

Канкато: Това е рибно ястие на скара, което се приготвя със сирене, домат и наденица. Това ястие е типично за провинция Llanquihue, в южната част на Чили. Името му е от мапучески произход и можете да го намерите в много ресторанти в южната част на страната.

Чапалеле: Те представляват варено картофено тесто, подобно на гигантски ньоки, което може да бъде сладко или пикантно. Приготвят се варени и се поднасят с мед или захар в сладкия им вариант или със свински кори, ако са солени.

Чаркиканът: Това чилийско ястие е традиционна дехидратирана месна яхния, която също включва тиква, грах, царевица, моркови и картофи. Друга типична съставка е вареният манголд.

Чориланата: Това е типично ястие, базирано на пържени картофи с пържен лук и яйце, което се равнява на добро ястие от пържени яйца с картофи. Първоначално от Валпараисо, Chorillana също носи месо в някои региони на страната.

Милкао: Milcao или Milcado, е яхния от настъргани картофи, към които е добавена свинска мас. За направата на ястието част от картофите се сваряват и смилат, а друга част се настъргват и изцеждат. Има различни разновидности: Milcaos печени, пържени, curanto, обелени или chuño.

Валдивският: Това е супа, която се приготвя, за да се възползвате от остатъците от барбекюто, към която се добавят картофи, лук и яйце.

Но освен всички типични чилийски ястия, които може да опитате, не забравяйте и десертите. В Чили има деликатеси като Chilenitos, подобни на alfajores или picarone, които са понички с мед. Великденският хляб, Снежното мляко или тортата Curicana са други типични вкусотии.

Не забравяйте, че пътуването до Чили също е пътешествие на открития за вашето небце. Не пропускайте възможността и опитайте очарованието на чилийската гастрономия.

Сантяго

MANDARIN ORIENTAL SANTIAGO 5*

Цена от: 85 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE SINGULAR SANTIAGO 5*

Цена от: 95 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE RITZ-CARLTON SANTIAGO 5*

Цена от: 100 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Великденски Острови

NAYARA HANGAROA 5*

Цена от: 250 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

EXPLORA RAPA NUI 5*

Цена от: 650 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Сан Педро де Атакама

NAYARA ALTO ATACAMA 5*

Цена от: 250 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

AWASI ATACAMA 5*

Цена от: 500 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

EXPLORA ATACAMA 5*

Цена от: 700 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

TIERRA ATACAMA 5*

Цена от: 950 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Патагония

HOTEL AWA 5*

Цена от: 150 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE SINGULAR PATAGONIA 5*

Цена от: 200 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

AWASI PATAGONIA 5*

Цена от: 650 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

TIERRA PATAGONIA 5*

Цена от: 950 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

EXPLORA TORRES DEL PAINE 5*

Цена от: 950 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Lake District

ANDBEYOND VIRA VIRA 5*

Цена от: 450 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Остров Чилое

TIERRA CHILOE 5*

Цена от: 700 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com