Amakas Boutique Travel Agency

КОЕ Е МЯСТОТО В КУБА, КОЕТО ЩЕ ТИ РАЗКРИЕ ТАЙНАТА ЗА ПУРИТЕ?

При едно от последните ни пътувания до Куба, открихме това вълшебно ранчо, с изключително любезни стопани. Във Винялес се намират едни от най-добрите тютюнови плантации в Куба и света, в които се произвеждат най-високачествените пури.

За направата на пура Cohiba Siglo IV се използват 4 листа (3 от короната, най-горната част на растението и с най-големите листа, и 1 от средната част), на които се премахват листните дръшки. Големите фабрики оставят половината дръшка, тъй като тя е тази, която води до пристрястряване.

Пурата се състой от 3 части: корем, качулка и покривало. Корема се слага вътре в качулката и се навива на ръка. В това ранчо във Винялес всяка пура се изработва ръчно, а в големите фабрики този процес е автоматизиран.

Необходимо е пурата да престой между 4 и 5 часа в лист хартия и след това между 20 и 25 минути на слънце. По този начин, пурата се стяга и отвътре остава суха. Премахва се от хартията и финално се овива последния лист от растението – покривалото. Отрязва се крайчето и пурата е готова за пушене.

Пурите се съхраняват в дървени кутий и след това се прибират в хладилника в найлоново турба, като по този начин може да се съхраняват до 4 години.

Cohiba са най-висококачествените пури в света, тъй като за тяхната изработка се използват най-много листа от горната част на растението, който са най-ароматни и качествени. За пурите Montecristo се използват повече листа от средата на растението и за това техния вкус е по-мек и качеството е малко по-ниско.

Със сигурност докато се разхождаш по улиците на Куба, много местни хора ще се опитат да ти продадат пури на много ниски цени 💸, но тези пури не са истински. В тях няма тютюневи листа, а са пълни с бананови, от гуава, от царевица или хартия. ❗Затова ти препоръчваме да си закупиш пури или от официални държавни магазини или от някой местен фермер от Националния Парк „Винялес“.

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант
на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com