Amakas Boutique Travel Agency

ДОМИНИКАНА: С ЦВЯТ НА ТЮРКОАЗ, АРОМАТ НА ПУРИ И ОЩЕ НЕЩО

Практичен наръчник извън туристическата реклама. Поля Петкова – основател на Amakas за списание „Твоята ваканция“

Със сигурност всеки, който чуе Доминикана си представя палми, екзотични плажове, тюркоазно море и океан. Освен тези критерии, всъщност това е държава с вековна и много интересна история и е много повече от туристическа представа. Говорим за нация с култура, традиции, обичаи, запазени и до днес, които датират от няколко века назад във времето. Разбира се, Доминикана е и цветове, усмивка, танци, слънце, пури и ром, а началото на всичко това се поставя от Христофор Колумб през 15 век, който открива острова наречен Еспаньола, вторият по големина (след Куба) от архипелага на Големите Антилски острови.

Факт е, че Доминикана е най-посещаваната държава в Карибите. Много хора са привлечени към нея не само заради красивите пясъчни плажове, а и заради музикалните стилове меренге, бачата, салса, които създават особено приятна атмосфера навсякъде и лежерният живот, който ви обръща още в момента, в който кацнете там. Нека обаче първо ви споделя и някои итнересни факти, които вероятно не знаете за Доминикана:

Любопитни факти

●  Ларимар е камакът, който може да се открие само в Доминикана. Той има уникалния цвят на синьото Карибско море и отразява различните цветове на океана, чрез по-тъмни и по-светли нюанси на синьото, които съдържаТук се произвежда едно от най-висококачественото какао в света

● Санто Доминго е първият град в Америка. Първата болница, катедрала и университет се намират именно тук

● Знамето на Доминикана е единственото, на което е изобразена библията

● Тук се намира най-важният връх на Карибите – Дуарте, с височина 3028 метра

● В Доминикана има 9 екологични зони, тук е най-сухата, най-горещата и най-студената точка на Карибите

● В държавата се намира и най-голямото соленоводно езеро, което е дом на крокодили, игуани и фламинго

● Гърбатите китове, които идват от моретата на Исландия, Гренландия, Канада и Северна Америка, доплуват до Атлантическия океан, за да намерят своята половинка и да създадат свое поколение. Между месеците януари и март хиляди остават в залива Самана и могат да бъдат зърнати от любопитните пътешественици

● Доминикана разполага с уникални тропически пейзажи – богата флора и фауна карат пътешествениците да “ахнат” пред пъстрите цветове, които са разпръснати на острова и да запечатат хиляди снимки, с които после да подхранват вечно търсещата душа

Кога да пътуваме за Доминикана?

Климатичните условия в последните години много се промениха. Казват, че добрият туристически сезон е от декември до март, но моите впечатления са, че е подходящ период от октомври до май, така че опциите се разширяват. Температурите са постоянни – около 28-30 градуса, като в летните месеци се покачват до 35, но влагата тогава става почти 100%, което всъщност прави по-труден престоят в този период.

От опит споделям, че полетите през Мадрид, Франкфурт и Париж са най-добрите варианти за пътуване. С добра предварителна подготовка е възможно да подредиш сам своето пътуване, но е хубаво преди това да се свържеш с някой, който вече има опит. Не тръгвайте на сляпо и само по красиви разкази в интернет. Дори инфлуенсърите понякога “оцветяват” постовете си повече от реалното.

Нещо, на което искам да обърна внимание. Не е желателно да носите скъпи накити – по-добре ги оставете вкъщи. Също така е препоръчително да избягвате разходки вечер на определени места. Нещо, което звучи леко налудничаво и по-скоро като сцена от филм – може да се случи моторист да грабне телефона ви, докато минава покрай вас. Въпреки подобни случай, в Доминикана туристът е на почит и сигурността му се пази от туристическа полиция. Особено в туристическите места. Просто не трябва да предизвиквате съдбата.

Къде да отседнем?

Важно е да се знае, че тук природата е строго защитена от закона. Плажовете са открити за свободно посещение и нищо никъде не ви притеснява да се чувствате кралете на собствен остров.

За отсядане има най-различни възможности, но най-изгодно е със закупен пакет за 7, 14 или 21 нощувки, който да включва всичко. Ако сте решили да останете повече от месец, има голямо предлагане и разнообразие на къщи и апартаменти. Цените обаче не са евтини – в зависимост от мястото, наемът за апартамент може да бъде 1500 или дори 2000 долара. Ако търсим най-изгодния вариант – това са 7 нощувки на база All Inclusive, с полет през Мадрид, трансфер, настаняване в пет-звезден хотел и медицинска застраховка. Тук отварям една скоба – не търсете най-евтиния вариант, защото може да останете много разочаровани и сините пейзажи и палмите да останат само спомен от снимка в интернет.

Също така добре проучете предварително хотела, вижте къде е позициониран – тризвезден, та дори и четиризвезден определено не е опция.

Къде да се разходите?

Освен, че ще се наслаждавате на спокойствието на плажовете, топлата вода, плиткото море, може и да направите някоя и друга обиколка. Местата, които си струват да се посетят е девствения остров Саона, намиращ се на Карибско море в Източен национален парк, Санто Доминго, Skape Park парк за възрастни и деца с много интересни съоръжения, полуостров Самана с наблюдение на гърбати китове, селището Алтос де Чавон, 27 водопада намиращи се на север до Пуерто Плата. Ако сте любители на природата, планинската част на градовете Харабакоа и Констанса, Ла Вега, Манабао. Ако сте любители на сърфа и кайт сърфинга ви препоръчвам северната част на полуостров Ламана – Каберете, плажовете на Ла Бонита и Пунта Попи в Лас Теренас. Ако се намирате в зоната на Пунта Кана, плажа Макао. Ако харесвате шнорхелинг или искате да разгледате подводния свят, то непременно посетете остров Каталина.

Няма да скучаете

В която и част на държавата да се намирате, няма да скучаете – на Карибите забавленията са гарантирани. Ако решите да отседнете в All Inclusive комплект, там се организират разнообразни събития през деня и вечерта.

Какво да опитаме

Въпреки че повечето хора свързват Доминикана с екзотика и невероятен лукс, тя е най-достъппната и изгодна дестинация за посещение от Карибите. Интересен факт е, че заплатите са много ниски – около 250$, а стандартът на живот е скъп. В хранителните вериги, храната е на цени като в Европа. В местен ресторант може да се нахраните за 3-4$. В добър ресторант за около 20$. Бутилка вино в ресторант е около 30-40$.

Аромат на пура

Понастоящем Доминиканската република изнася повече от 350 милиона пури годишно. Тя е водещ световен производител на качествени пури и е спечелила името Държава на пурите.

Най-голямата фабрика за ръчно изработени пури в света  Tabacalera García, се намира на кратко разстояние от центъра на града Ла Романа и предлага на посетителите поглед върху впечатляващия процес на производство на първокласни пури от Доминиканската република. Тази фабрика е известна с производството на някои от най-награждаваните марки в страната, включително Romeo y Julieta и Montecristo. Посетителите могат да видят усъвършенстваните методи за ръчно свиване и да научат за обработката на тютюн от лист до пура. Посетителите могат също така да навят пурата си по време на посещението, както и да закупят първокласни марки директно от производителя.