Amakas Boutique Travel Agency

Хавана – Варадеро

Варадеро е на 145 км източно от кубинската столица, стигането до там е сравнително лесно, тъй като пътят, който разделя и двете места, „Vía Blanca” е един от най-добрите в цялата страна.

Пътуването продължава приблизително 2 часа, ако пътувате с такси и пейзажът е приятен за гледане, тъй като ще пътувате по част от северния бряг на страната с красива гледка към океана, долината Юмури и залива Матанзас. Кубинската територия е пълна с изненади за откриване и вълшебни места за посещение. 

Привилегировано място в Карибите, което не можете да пропуснете при следващата си ваканция, ако искате да се насладите на едно от най-красивите кътчета в света, което няма да остави никого безразличен.

Кубинската територия се откроява с много повече от своите плажове и природни пейзажи. Хората, културната му среда, историята и гастрономията ще ви обгърнат в безкрайни преживявания и моменти, които няма да можете да забравите. 

Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от туроператорите при закупуването на туристически пакет. Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

Националната валута в Куба е кубинското песо (CUP). Кубинските власти напомнят, че е забранено ползването на щатски долари в страната за разплащания в брой. Разрешено е извършването на плащания с няколко свободно конвертируеми валути - канадски долар, евро, лира стерлинг, японска йена и мексиканско песо. Обмяната на валута може да се извърш в летища, банки, хотели, обменни бюра и търговски центрове.

Климатът в Куба е умерен субтропичен климат с два добре диференцирани сезона. От ноември до април е сухият сезон, който не е толкова влажен и е малко по-хладен, с температури между 18 и 28 ºC. През летните месеци средната температура е около 30 ºC, с малко по-висока влажност.

Няма задължителни ваксини

Официалният език в Куба е испанският, но всички работници в туризма говорят и английски.

Kонтактите в Куба са с два плоски щепсели. Препоръчително е да носите адаптер.

Може да се каже, че основата на кубинската храна е испанската кухня. Въпреки това, поради трудността при намирането на някои от съставките на типичните испански ястия в Куба, креолите малко по малко са въвели нови местни елементи. Кубинската кухня също е повлияна от африканската кухня, тъй като по време на робството готвачите са били роби. Ето и някои специалитети: ¨ropa vieja¨, типично ястие със зеленчуци и месо; ¨congri¨, приготвен с червен боб, свинско месо, бекон и ориз; ¨moros y cristianos¨, това е ориз със задушен черен боб; ¨lechon¨: крехко свинско, което се сервира печено или пържено; юка, приготвена със сос от олио, чесън, сол, черен пипер и лимон; ¨ajiaco¨, вид рагу, придружено от зеленчуци, царевица, зелени банани, картофи и др.; енчилада от омар, типично ястие, което ядат само туристите; ¨tostones¨, натрошени пържени парчета зелен банан; ¨tasajo a la cubana¨, сушено задушено месо сервирано с обилно количество сос; гювеч с морски дарове. Относно напитките, Куба е раят на коктейлите. Там ежедневно се консумират известните мохито, ром Колинс, дайкири и пиня колада. Кралят на алкохолните напитки е ромът, национална напитка, постигнала световна слава. Има голям брой марки ром, всяка от тях дори има различни асортименти и качества. Най-известният е Havana Club; но Caribbean Club, Methuselah, Caney, RonV.C., Varadero, Bucanero, Bocoy и Paticruzado също са високо ценени. Куба е известна и с приготвянето на отлични сокове от тропически плодове. Сокът от тръстика, сокът от гуарапо и кокосовата вода са най-популярните на острова. Що се отнася до безалкохолните напитки, Tropi-cola е вид национална кока-кола, много по-сладка. Други разпространени безалкохолни напитки на острова са лимоновата или портокалова сода "Cachito". Кубинското кафе е гъсто и концентрирано и обикновено се сервира в малки количества и без захар.

ХАВАНА

MELIÁ HABANA 5* + MELIÁ VARADERO 5*

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ХАВАНА

IBEROSTAR GRAND PACKARD 5* + ROYALTON HICACOS – ADULTS ONLY 5*

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант
на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com