Amakas Boutique Travel Agency

КАКВО Е ЛУКСОЗЕН ТУРИЗЪМ?

На въпроса какво е истинския луксозен туризъм може да се отговори по много начини.

От услугите на луксозния туризъм се възползват само хора, които търсят първокласно обслужване и услуги на много високо ниво. Това са хора, които разчитат туроператора да се погрижи за техния максимален комфорт и удобство, без да се налага да влагат усилия и време в проучване и организиране на пътуване.

Този тип потребители обикновено използват услугите на луксозни туристически агенции, каквато е Amakas Travel. Причината за това е, че сме специализирани в решаването на всички проблеми, които могат да възникнат при пътуването и имаме  ексклузивни партньорства с най-луксозните хотели в света. Екипът ни организира обиколката по напълно персонализиран начин според вкусовете на клиента.

Еволюция на луксозния туризъм

Когато описваме какво представлява луксозният и ексклузивен туризъм, трябва да споменем еволюцията, която концепцията е имала през последните години.

Докато за първите любители на луксозен туризъм съоръженията и помещенията за настаняване бяха най-важни, днес това е на заден план.

Днес луксозният туризъм е свързан повече с преживяванията, отколкото с дестинациите, които избираме да посетим.

Места като Лазурния бряг, Ибиса или Марбея, познати всички, продължават да държат на лукса, но в същото време можете да срещнете туристи от всички съсловия.

Хората, които избират луксозния туризъм, като предпочитат дестинации, които са изпълнени с преживявания, до които не може да се докосне всеки. Това може да бъде хижа в Африка, в която да живеете със слонове или винарна с най-добрите вина. Или  дори луксозно пътуване с влак през сибирската степ.

Тези преживявания са свързани с нещо, което не е в обсега на традиционния пътник, било по местоположение или характеристики. Днес най-трудното и скъпо, но и най-парадигматичното от тази еволюция на луксозния туризъм е да пътувате до Луната.

В този случай ясно се вижда, че не е нужно да е най-удобното или луксозно място, но наистина трябва да е недостъпно за другите. Уникалното преживяване да видиш Земята от космоса си струва.

ВИДОВЕ ЛУКСОЗЕН ТУРИЗЪМ

В рамките на тази еволюция на традиционния луксозен туризъм са се появили различни подтипове, сред които можем да споменем гастрономически туризъм, приключение и природа, мода, дизайн и архитектура, и други.

Гастрономически туризъм

Гастрономията има дълги отношения с лукса. В този смисъл има различни и много важни подтипове, които имат връзка с него.

От една страна, туризмът, свързан с ресторантите, става все по-важен. В някои случаи, както в случая с най-скъпия ресторант в света, разположен в Ибиса, той е свързан с опита, който прави храната приключение.

Много чести в този аспект са и пътуванията, свързани с морето. Особено с морските преживявания, в които можете директно да ловите стриди например и да ги хапвате на самата лодка с чаша кава или шампанско.

Мода, дизайн и архитектура

В рамките на луксозния туризъм има и подтип, фокусиран върху марките, както по отношение на хотелите, така и по въпросите на модата, дизайна и архитектурата.

При този тип пътувания се стремим да опознаем работата на престижен архитект например, посещавайки сгради, които обикновено не се посещават или които дори са частни домове.

Също така е често срещано, когато става въпрос за мода, посещение на работилниците на дизайнерите. Тези видове преживявания в модните столици на света са доста скъпи и не са достъпни за всички. Освен това те обикновено са свързани с градския луксозен туризъм.

В рамките на този вид туризъм има много интересен подтип, свързан с живота на елитите. В този случай луксозният турист се стреми да види интериорния дизайн или архитектурата на домовете на елитите на дестинацията.

Луксозни сафарита

Въпреки че биха могли да бъдат въведени в приключенския туризъм, луксозните сафарита постигнаха такова значение, че можем да го приемем като различен тип луксозен туризъм.

В този случай има ясна цел, която се крие в среща с животните. В зависимост от местонахождението, тези животни могат да бъдат различни.

Например, докато в Африка големите пет са най-желаното съкровище за снимане (лъв, леопард, слон, бивол и носорог), ако сме в Шри Ланка или Индия, целта ще бъде да намерим бенгалски тигър, а ако отидем в Борнео ще открием орангутан.

В този смисъл това, което диференцира луксозното сафари от традиционното сафари е усамотението и изключителността. Луксозните хижи обикновено се намират в рамките на частни природни резервати, които са сгушени в защитени национални паркове.

Не само, че животните могат да се видят в уникална среда при екскурзии, но те понякога могат да бъдат видени и от самата стая. Какво повече му трябва на човек? Е, разбира се, частни луксозни басейни, СПА център и първокласна гастрономия, която също е включена в този вид луксозни пътувания.

Приключенски туризъм

Приключенският туризъм е един от любимите на луксозния пътешественик. В този случай търсеното е уникално преживяване и в обсега на възможно най-малко хора.

От Антарктида до Гренландия или Аляска, до места, до които може да се стигне само с лодка, самолет или хеликоптер. Също така обиколки на пустините на Африка, Азия или Америка или разходки през средата на джунглата, било то Амазонка, африканската джунгла или Индонезия.

Това е не само къде, но и какво, тъй като приключенски спортове като рапелиране, леководолазно гмуркане или катерене обикновено имат основна роля в тези пътувания.

Също така ветроходството е важно в приключенския туризъм за пътници, които искат да достигнат скрити острови и плажове, невъзможни да се достигнат по друг начин.