Amakas Boutique Travel Agency

Танзания

В Танзания ще се насладите на заснемането на най-естествените снимки в най-дивите и красиви животински резервати на целия континент.

Ще се изумите от Маняра или Тарангире с техните прекрасни баобаби и без съмнение ще се поддадете на обширните равнини на Серенгети, дом на Големите пет и защитената зона на ЮНЕСКО за световно наследство Нгоронгоро, където сафарито ще придобие ново измерение.

Ще се срещнете със страшните воини масаи, най-известната етническа група на африканския континент, ще посетите техните традиционни села във вътрешността на страната и ще се насладите на впечатляващите им традиционни танци, ще разберете по-добре техния бит и племенни традиции. Ще бъде вълнуващ културен шок.

Националният парк Серенгети и неговите безкрайни равнини, неговите диви стада, слоновете, които населяват Националния парк Тарангире…

Ще откриете тайната на територията на Катави, ще бъдете развълнувани от спокойствието, излъчвано от езерото Тнганика, пазено от внушителните планини Махале, ще се събудите за деня с огнените изгреви на Руаха, където ще търсите величието на баобабите и където те блестят с цялото си изящество.

Ще изпитате изненадата и радостта от откриването на най-свирепите котки на земята в естественото им състояние. И още много…

Необходими документи: Българските граждани, желаещи да пътуват до Танзания, следва да имат паспорт с валидност не по-малка от 6 месеца от планираната дата на влизане в страната. Краткосрочната танзанийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. При подаване на заявление за издаване на виза в посолството на Танзания в Берлин срокът за обработката на документите и издаването отнема 2 седмици. Цената на услугата е 50 евро. Експресни визи се издават в рамките на 24 часа на всеки работен ден, като цената е 70 евро. Заплащането е в брой или с чек (при чекове от български банки се начисляват 16 евро върху сумата). Заявлението за виза може да се подаде лично или с препоръчана поща, като в плика се поставя сумата, съответно чекът. Заявления за виза могат да бъдат сваляни от интернет страницата на посолството на Танзания в Берлин: http://www.tanzania-gov.de/.

Съществува възможност и за подаване на заявление и получаване на виза на международните летища на Танзания ( Дар ес Салаам, Килиманджаро и Занзибар). Поради често сменящите се правила за издаване на визи на международните летища на Танзания, за предпочитане е да се подават заявления за визи чрез посолството на Танзания в Берлин.

Официалната валута в Танзания е Танзанийски шилинг (TZS). Препоръчва се да носите в себе си евро, долари или кредитна карта.

Климатът в Танзания е тропичен и представя разлики от крайбрежието до вътрешността, но топлината и високите температури се срещат на всякъде практически през цялата година. По крайбрежието климат е по-мек, отколкото във вътрешността, където температурите могат да надхвърлят 40 градуса. Индийския бряг се характеризира с тропически климат, с високи нива на влажност и проливни дъждове. Дъждовните сезони са пролетта и есента. Вътрешните температури са по-високи и по-екстремни, отколкото на брега. Най-студената част на страната е Килиманджаро, на върха на който температурите могат да стигнат под 0 градуса през нощта.

Препоръчва се ваксина за жълта треска.

Официалният език е суахили, въпреки че по-голямата част от населението говорят на собствения език на племето (в Занзибар е арабския). Английският е основния език в търговията и туризма.

Kонтактите в Танзания са с троен щепсел. Препоръчително е да носите адаптер.

Най-традиционна в страната е суахили кухнята, която е комбинация от индийски и арабски влияния. Във вътрешните зони на Танзания, преобладават ястията, приготвени с месо, а по крайбрежието, с риба. Обикновено месото, като пържоли от антилопа, гну и биволски пържоли, се приготвя на скара или печено. За посетителите, които не смеят да пробват толкова екзотични меса, има и варианти на ястия с пилешко, телешко, агнешко, а на места и свинско. Що се отнася до рибата, най-често срещаните разновидности са пъстърва, костур, тилапия, риба папагал, тигрова риба и скална треска. Държавата също е известна и със своите морски дарове, особено занзибарски омар и гигантските скариди. Салатите, които се правят със сурови плодове като банан, ябълка, папая, кокос и сладък картоф и се сервират като гарнитура към месо и риба, също са добър вариант. Тортата от пипер, която съдържа смляно говеждо месо, масло, лук, зехтин, куркума, индийско орехче и три вида пипер, е един от специалитетите. Друго от типичните ястия е угали, пюре от маниока сервирано като гарнитура към месни и зеленчукови яхнии, което много напомня на италианската полента. Относно десертите, можете да намерите безброй вкусни плодове: манго, папая, ананас, гуава, маракуя, кокос, тамаринд, портокал, лайм, диня, пъпеш, ябълка и др. Сред напитките, чаят, който се приема с мляко и захар, е най-типичната. Отглежда се в изобилие във високите райони на страната и се изнася в големи количества. Друг много качествен продукт, който си заслужава да опитате е кафето. Бирата се консумира в изобилие, но е важно изрично да я поръчате студена, тъй като иначе по британски обичай се сервира топла. Националната марка е Kilimanjaro and Safari Lager, която се предлага в бутилка от половин литър. Dodoma Red и Dodoma Pink са местните вина, въпреки че в ресторантите се сервират и други от различен произход, главно северноамерикански, европейски и южноафрикански. Kenya Gold е вкусен кафяв ликьор, поднесен с малко лед. Kibgayi е ликьор, направен със смес от водка и джин, а Afrikoko е сладък кокосов и шоколадов ликьор. Konyagi е типичен танзанийски джин. Важно е да знаете, че въпреки че алкохолът е разрешен, той не трябва да се пие на улицата.

Нгоронгоро

MELIÁ SERENGETI LODGE 5*

Цена от: 450 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

FOUR SEASONS SAFARI LODGE SERENGETI 5*

Цена от: 650 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ANDBEYOND NGORONGORO CRATER 5*

Цена от: 1,000 € на човек на нощувка

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

Занзибар

TIKITAM PALMS BOUTIQUE HOTEL 5* – Adults Only

Цена от: 1,090 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

GOLD ZANZIBAR 5*

Цена от: 1,375 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ZANZI RESORT 5*

Цена от: 1,390 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE RESIDENCE ZANZIBAR 5*

Цена от: 1,478 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

TULIA ZANZIBAR UNIQUE BEACH RESORT 5*

Цена от: 2,020 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ZANZIBAR WHITE SAND LUXURY VILLAS & SPA 5* – Relais and Chateaux

Цена от: 2,270 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

ZURI ZANZIBAR 5*

Цена от: 2,490 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

THE PALMS ZANZIBAR 5* – Adults Only

Цена от: 2,495 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

BARAZA RESORT & SPA ZANZIBAR 5*

Цена от: 2,500 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

KILINDI ZANZIBAR 5* – Adults Only

Цена от: 3,430 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

BAWE ISLAND 5*

Цена от: 4,490 € на човек за 7 нощувки

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

HOTEL THE MANTA 5*

Цена при запитване

ВИЖТЕ ОФЕРТАТА

За индивидуална оферта, съобразена изцяло с Вашите предпочитания, свържете се с консултант
на Amakas Boutique Travel Agency

Т: + 359 876744844

Е: office@amakastravel.com